Zaanstreek

De Zaanstreek was in de zeventiende en achttiende eeuw de eerste en grootste industriezone ter wereld. Tot in de 19de eeuw stonden er aan weerskanten van de Zaan meer dan 1000 molens. Nederland werd beroemd om zijn molens en zijn nijverheid. Grote bedrijven zoals Albert Heijn werden daar eens opgericht.

Welke industrieën maakten de Zaanstreek groot en hoe zijn de Zaankanters? Wat voor scheepvaart vindt nu plaats op de Zaan? Waar vindt u toonaangevende cacao-industrieën? U hoort het in onze programma’s op en rond de Zaan. Deze oer-Hollandse toer neemt u mee naar de bakermat van de Nederlandse welvaart!

Onze excursie naar de Zaanstreek is zeer geschikt voor mensen die een functionerende windmolen willen zien – zoals een houtzaagmalen of een verfmolen – en andere oude ambachten zoals een klompenmakerij, een tingieterij en een kuiperij.

Op verzoek te combineren met een bezoek aan het Molenmuseum, de Schermermolens, de Beemster, het Zuiderzeemuseum, oud-Hollandse vissersdorpen of Amsterdamse musea.

www.zaanseschans.nl. Duur: 2 à 3 uur. Vervoer: Per boot, busje of auto.

Reacties zijn gesloten.