Leiden

Wilt u een echte oud-Hollandse stad bezoeken? In Leiden is het zo mooi bewaard gebleven! Een prachtige stadswandeling voert u langs de belangrijkste monumenten van Leiden: de oudste universiteit van Nederland aan het Rapenburg, de Waag, de Burcht – waar Leiden begon – en het stadhuis met zijn indrukwekkende renaissancegevel uit 1600. Een onderdeel van de Rijksuniversiteit is de Leidse Hortus Botanicus waarin ooit Clusius de eerste tulpen in Nederland zag bloeien.

Thema’s

Molenstad – Leiden heeft maar liefst negen bijzondere molens binnen haar grenzen. Een bezoek aan de historische binnenstad combineren wij bijvoorbeeld met het Molenmuseum De Valk.

Stedelijk Museum de Lakenhal – De geschiedenis van Leiden wordt in beeld gebracht, met bijvoorbeeld herinneringen aan de Leidse textielnijverheid. De collectie schilderkunst omvat onder andere werken van Jacob van Swanenburgh, de eerste leraar van Rembrandt, het beroemde drieluik met Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden en vroege werken van de Leidse schilder Rembrandt van Rijn.

Christelijk Erfgoed –  Heeft u belangstelling voor de rijke christelijke geschiedenis van Leiden? In deze wandeling staan wij op verzoek stil bij de Pieterskerk, de Hartebrugkerk, de Hooglandse kerk of de Marekerk, een van de oudste kerken die in Holland voor de protestantse eredienst is gebouwd (Zie voor meer informatie bij onze thema-excursies).

Joods Erfgoed – De Joodse gemeenschap heeft in Leiden al een lange geschiedenis. Ooit had de synagoge te lijden onder de buskruitramp (1807). Nog steeds is er een studiecentrum verbonden aan de synagoge. Een rondleiding Joods Erfgoed behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Nieuw: rondvaart Joods Leiden.

Tips
Leiden staat bekend om zijn prachtige hofjes – Plan een picknick in één van de tientallen hofjes die Leiden rijk is.

Rondvaart – Een rondvaart is een sfeervolle manier om het waterrijke Leiden te leren kennen! Keuze tussen 2 rondvaarten: algemene of Joodse geschiedenis.

Keukenhof – Van eind maart tot half mei kunt u Leiden mooi combineren met een uitje naar de prachtige bollenvelden bij de Keukenhof! Leer de achtergronden kennen van historisch Leiden en bezoek de bloemenvelden op het platteland en u heeft een echt Hollands uitje!

Reacties zijn gesloten.