Joods Erfgoed

Vanaf de oprichting is Footstep Tours actief met Joodse excursies in Amsterdam en daarbuiten. De oorlog kostte driekwart van de Nederlandse Joden het leven, maar de Joodse bijdrage aan de Nederlandse geschiedenis is naar verhouding fors. Een reden om de verhalen te blijven vertellen!

We nemen u mee in de Joodse geschiedenis en actualiteit van Amsterdam, het Jeruzalem van het Westen, ook vaak Mokum genoemd. Daarin opgenomen bezoeken aan plaatsen met Joodse herinneringen, van huizen en synagogen tot begraafplaatsen. Uit respect voor de mensen van verleden en heden geen excursies op zaterdag. Soms is het mogelijk om in contact met Joodse personen te komen, bv. de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog of leden van een Joodse Gemeente.

Amsterdam
Oude Joodse buurten:
Basisprogramma met de Portugese Synagoge, Joods Historisch Museum en Hollandsche Schouwburg:
Vervolgprogramma’s:
–    Waterlooplein en omgeving
–    Nieuwmarktbuurt, Uilenburg, Valkenburg, Rapenburg
–    Plantage- en Weesperbuurt
–    Amsterdam-Zuid (zoals het huis van Anne Frank)
–    De Pijp, en vele andere
–    Rondvaart Joods Amsterdam over de grachten met o.a. het Anne Frank Huis (2 uur)
–    Dagtocht Joods Amsterdam: inclusief de beroemde Portugese Begraafplaats Beth Haïm per bus
Zie verder de pagina over Amsterdam

Amersfoort
Met zijn kostelijke Middeleeuwse binnenstad speelde Amersfoort een duidelijke rol in de Joodse geschiedenis in de Gouden Eeuw, onder andere door de bloeiende tabakshandel. Bezienswaardigheden zijn onder andere de beroemde Muurhuizen, de oude stads- en waterpoort en de oudste asjkenazische synagoge in de mediene. In de oorlog richtten de bezetters Kamp Amersfoort op voor Joden en politieke gevangenen.
Zie verder de pagina over Amersfoort

Rotterdam
Stadswandeling (Rotterdam-West of een andere wijk)
Dagtocht met bus
Het Joods verleden van verschillende wijken in vogelvlucht, afgewisseld met bezoeken aan typisch Joodse plaatsen, zoals een synagoge, een onderduikplaats en een begraafplaats. Verhalen over Joodse Rotterdammers en op verzoek ook over de vele emigranten die via Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam naar Amerika emigreerden rond 1900. Bezoek Joods Monument dat herinnert aan de deportaties vanuit Rotterdam in de oorlog.
Zie verder de pagina over Rotterdam

Den Haag
Voor de tweede wereldoorlog was Den Haag de tweede stad van Joods Nederland. Stadswandelingen in de voormalige Sefardische wijk en/of in de Asjkenazische wijk. Op aanvraag bezoeken we een oude monumentale synagoge. Goed te combineren met het Binnenhof en het Mauritshuis.
Een greep uit voorgaand programma kan prima aangevuld worden met busvervoer en vele verhalen over Joods Den Haag en Scheveningen. Op weg naar Scheveningen is een bezichtiging van de gemengd Sefardisch / Asjkenazische begraafplaats en het Vredespaleis mogelijk.
Zie verder de pagina over Den Haag en Scheveningen

Leeuwarden

Heeft veel Joodse herinneringen. We nemen u graag mee.

Er zijn tal van varianten en combinaties mogelijk; wilt u een excursie of rondleiding op maat? Bel of mail gerust met Footstep Tours voor informatie of een vrijblijvende offerte!
Tel:    0031 (0)20 – 61 25 25 2  Mob:    0031 (0)6 – 14 43 45 30  Email:    info@footsteptours.nl

Reacties zijn gesloten.