Utrecht

Utrecht
De stadskastelen, de oude kerken, bolwerken en de vele grachten met de typische werven aan het water geven Utrecht een unieke sfeer. Utrecht is een van de oudste steden van Nederland en begon als Romeinse legerplaats. De beroemde Domtoren is gebouwd binnen de muren van het Romeinse Castellum Trajectum. Rond 695 werd deze plek toegewezen aan bisschop Willibrord. Deze bouwde daar een Romaans kerkje dat hij aan Sint Maarten wijdde. De huidige Domtoren (ruim 112 meter) en kerk dateren uit de dertiende eeuw. De vierde stad van Nederland is een knooppunt van rivieren met verhoogde dijken, wegen en spoorwegen en Utrecht bouwt aan de nieuwe wijk Leidsche Rijn.

Christelijk Erfgoed
Naast veel Rooms-Katholieke kerken, vinden we veel andere richtingen vertegenwoordigd in de Utrechtse binnenstad. Een rondgang langs deze godshuizen kan worden aangevuld met een bezoek aan het Catharijne Convent dat zich geheel richt op Christelijk erfgoed.

Joods Erfgoed
In Utrecht waren Joden lang niet welkom. Vanaf plm. 1800 heeft zich hier een Joodse gemeenschap ontwikkeld. In Utrecht zijn enkele synagogen te vinden. Bij het Spoorwegmuseum is in 2015 het Joods Monument voor Utrecht onthuld.

Tips: Het museum Speelklok heeft een prachtige draaiorgelcollectie, het Centraal Museum is het stadsmuseum van Utrecht met oude – en moderne kunst.

Reacties zijn gesloten.