Haarlem
Haarlem ontstond op een oude duinrug aan het Spaarne en kreeg stadsrechten in 1245. Via het IJ had deze stad toegang tot de zee. In de Middeleeuwen was Haarlem de belangrijkste handelsstad van Noord-Holland. Haarlem stond onder andere bekend om zijn scheepsbouw, lakenindustrie en zijn vele bierbrouwerijen. De huidige bierbrouwer Jopen gebruikt nog een recept dat terug gaat op deze traditie. In de 80-jarige oorlog speelde Kenau Simonsdochter Hasselaar hier haar heldhaftige rol. Het jaarlijks bloemencorso in Haarlem heeft 17de eeuwse wortels. Deze sfeervolle hoofdstad van Noord-Holland heeft een prachtig provinciehuis, en onder de musea zijn zeer geliefd het Frans Halsmuseum (kunst) en het Teylers Museum (oudste museum van Nederland). Onder de vele beroemde Haarlemmers noemen we Frans Hals, de natuurkundige Lorenz en de verzetsstrijders Hannie Schaft en Mari Andriessen.
Kerkelijk erfgoed
Haarlem heeft een kleurrijke religieuze geschiedenis en telt veel kerken en hofjes. Sinds de 16de eeuw is Haarlem Bisschopsstad en van deze geschiedenis valt nog veel te bewonderen en te ontdekken. Zoals de Bavo-kerk aan de Grote Markt met het beroemde Müllerorgel, gebouwd in 1738. Op het dak herinneren de Damiaatjes (kleine luiklokjes) nog aan de kruistochten. Haarlem is dé orgelstad van Nederland met o.a. het wereldberoemde orgelconcours. Aan de buitenkant van het Centrum vinden we bovendien de Bavo Basiliek en de Nieuwe Kerk.
Joods erfgoed
In Haarlem is een interessante en afwisselende rondleiding mogelijk door vier eeuwen Joodse geschiedenis. O.a. komt u langs voormalige synagogen, het huis van rabbijn De Vries, het Corrie ten Boom-huis en mogelijke begraafplaatsen aan de Amsterdamse vaart en in Overveen.
Tip: Achter het nieuwe stadhuis vinden we bierbrouwer Jopen waar de toer in sfeer afgesloten kan worden.