Gouda

Gouda
Gouda is ontstaan bij het samenkomen van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Ze floreerde al in de Middeleeuwen als belangrijke handelsstad (stadsrechten in 1272) en was al vroeg een centrum van bierbrouwerij en boekdrukkunst. Alle handelsschepen tussen Rotterdam en Amsterdam moesten via de sluizen van Gouda varen waar tol werd geheven. Klei was rijkelijk voorhanden en zo werd het pottenbakken tot kunst verheven (‘Gouds plateel’). Verder staat Gouda bekend om zijn Goudse pijpen, de kaarsen, kazen en de stroopwafels.
In Gouda bieden wij een prachtige Sint-Janstoer aan die het traditionele Gouda tot leven brengt. Wij bezoeken de Sint Janskerk met zijn unieke glas-in-lood ramen (de ‘Goudse Glazen’ van de gebr. Crabeth), de Waag (kaasmuseum), het 15de eeuwse stadhuis en de Markt op een driehoekig plein. Een variant is mogelijk met het bezichtigen van het Verzetsmuseum Zuid-Holland en de voormalige synagoge – tegenwoordig eigendom van de Vrije Evangelische Gemeente.
In de ambachtentour ligt de nadruk op de oude Goudse handel en industrie, zoals het Gouds plateel, de tabakshandel, Goudse pijpen en kaas. Een combinatie met het Catharina Gasthuis (historisch museum) ligt voor de hand.
Desgewenst kunt u uw bezoek aan Gouda combineren met attracties in de omgeving zoals Oudewater (met de Heksenwaag) en Schoonhoven (zilverstad) of aan het Groene Hart van Holland of de Alblasserwaard (Kinderdijk).

Tips:

Monumenten: De Waag, het Stadhuis, de unieke markt, de Sint Janskerk met zijn unieke glas-in-lood ramen (Goudse Glazen, o.a. gebr. Crabeth)

Christelijk Erfgoed: Gouda heeft een keur aan kerken. Een bijzonder orgel staat in de Sint Jan.

Joods Erfgoed: Gouda kent een Joods verleden vanaf de 18e eeuw. De voormalige synagoge is er nog.

Musea: Catharina Gasthuis (historisch museum), Verzetsmuseum, De Waag, Sint Janskerk

Rondleidingen: Gouda handel en industrie. Gouda, christelijk erfgoed. Gouda, Joods verleden

Links:
www.sintjan.com
www.verzetsmuseum-zh.nl
Rederij De IJsel, vaartochten

Reacties zijn gesloten.