Beemster, Purmer & Schermer

Polderlandschap: Beemster, Purmer & Schermer

In de vroege Middeleeuwen ziet Noord-Holland er heel anders uit. De duinen zijn gevormd, maar niet gesloten. De Zuiderzee is rond het jaar 1000 nog nauwelijks gevormd. Stormvloeden slaan land weg en zo komt de Zuiderzee tot stand, waarop men vis vangt. De zee bedreigt echter de omliggende provincies. Landinwaarts wordt steeds meer land weggeslagen en zo worden de Beemster, de Purmer en Schermer steeds grotere meren. De Gouden Eeuw brengt welvaart om zulke meren droog te leggen. In de excursie verhalen over deze droogmakerijen, Jan Adriaansz. Leeghwater, molens en landbouw.

De Beemster bestond in 2012 400 jaar en werd in 1999 Unesco Werelderfgoed. De vruchtbare grond leidde tot welvaart en daarvan getuigen de mooie stolpboerderijen en het kerkje van Middenbeemster. Veel buitenplaatsen behoorden toe aan rijke stedelingen. Na de oorlog ontdekte men de Beemster ook als woonomgeving. Recreëren kan ook, bijvoorbeeld door het boeken van onze voorjaarsbollenroute (april – half mei).
Schermerhorn is in de vroege Middeleeuwen omdijkt en speelde in vroeger eeuwen een rol in de walvisvaart! Het kerkje is zeker een bezoek waard. De naastgelegen Eilandpolder werd niet omdijkt en biedt vandaag de dag een unieke  kleinschaligheid met veel natuur. De Schermermolens zijn ten dele nog intact en één van de molens is geopend voor bezoekers. Natuurlijk nemen we dit mee in de excursie die u bij ons kunt boeken.
Ook de Purmer is drooggelegd in de zeventiende eeuw. De grond maakte zowel veeteelt als akkerbouw mogelijk. Aan het gebruik van de grond is nog duidelijk af te lezen waar het ‘oude land’ over gaat in de droogmakerij.
Onze bus-excursie geeft een geweldig beeld van deze polderlandschappen. Een bezoek aan een boerderij of kaasmakerij is zeer de moeite waard. Uitbreiding is mogelijk met een molen of een wijngaard in de Beemster. Een combinatie met een stadswandeling in Monnickendam of Edam ligt voor de hand.

Er zijn tal van varianten en combinaties mogelijk; wilt u een excursie of rondleiding op maat? Bel of mail gerust met Footstep Tours voor informatie of een vrijblijvende offerte!
Tel:    0031 (0)20 – 61 25 25 2  Mob:    0031 (0)6 – 14 43 45 30  Email:    info@footsteptours.nl

Reacties zijn gesloten.